Ankara Araştırmaları Dergisi, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından oluşturulan etik ilkeleri, çerçeveleri ve standartları benimser ve bunlara bağlı kalır.
Yazarların Etik Sorumlulukları
- Özgün İçerik: Dergi sadece orijinal akademik çalışmaları yayınlar. Dergiye gönderilen aday makalelerin daha önce yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmamış olması gerekir. Ancak, yazarlar başka bir yayıncıdan ret mektubu aldıktan sonra aday makalelerini Dergiye gönderebilirler. Online olarak arşivlenmeyen tezler ve bitirme tezleri orijinal ve yayınlanmamış olarak kabul edilir. Ancak, tezlerin içeriğini ve verilerini kullanarak makale gönderen yazarlar, bunu Teşekkür bölümünde belirtmelidir.
- Yazarlık: Yazarlar, “Yazarlık” bölümünde listelenen yazarlık kriterlerine uymalı ve hediye veya hayalet yazarlıktan kaçınmalıdır.
- Gereksiz Yayın: Yazarlar, aynı veri seti, çalışma veya deneye dayanan bir makaleyi yayınlanmak üzere göndermekten kaçınmalıdır. Gereksiz yayınlar etik dışı kabul edilir.
- Alıntılar ve İntihal: Yazarlar, bilimsel çalışmalarını desteklemek için ilgili ve doğrulanmış literatüre atıfta bulunmalıdır. Atıflar hakkında daha fazla bilgi için ayrıca bakınız (“Referanslar” bölümü).
- Yazarlar, diğer bilimsel çalışmalara atıfta bulunurken her türlü atıf manipülasyonundan ve suistimalden kaçınmalı ve ayrıca intihal ve kendi kendine intihalden kaçınmalıdır.
- Uydurma ve Tahrifat: Yazarlar herhangi bir içerikte veri uydurma ve tahrifattan kaçınmalıdır. Yazarlar, makalelerinde sunulan verilerin doğru olmasını ve makaleyi temsil etmesini sağlamakla yükümlüdür. Şeffaflığı sağlamak için yazarlardan ham verilerini veya ek verilerini makaleyle birlikte sunmaları istenebilir. Tamamlayıcı ve yardımcı materyallerin sunulmasından yazarlar sorumludur.
- Etik Onay: Etik kurul onayı gerektiren aday makaleler, Yöntemler bölümünde ve aday makalenin sonunda Etik Kurul Onayını içermelidir. Gönderilmeden önce etik kurul onayı dahilindeki ilgili tanımlayıcı bilgilerin kimliksizleştirildiğinden emin olunması zorunludur. Başlık sayfasında ayrıca etik kurul onayının alındığı üniversite, tarih ve sayı bilgileri de yer almalıdır. Etik Kurul Onayı sunulmalıdır.
- Hayvan ve İnsan Denekleri İçeren Çalışmalar: Dergiye gönderilen tüm aday makaleler ve hayvan veya insan denekleri içeren tüm çalışmalar, yetkililer tarafından belirlenen yönergelere ve etik ilkelere uygun olmalıdır.
- Çıkar Çatışması: Yazarlar çıkar çatışmalarını beyan etmelidir. Yazarların (veya işverenlerinin, sponsorlarının veya aile/arkadaşlarının) diğer kuruluşlarla veya onlarla birlikte çalışanlarla araştırmayı veya sonuçların yorumlanma şeklini etkileyebilecek mali, ticari, yasal veya mesleki bir bağlantısı olduğunda çıkar çatışması olabilir. Bu nedenle, yazarlar başlık sayfalarında mali, ticari, yasal veya mesleki çıkar çatışmalarını beyan etmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, yazarlar bunu da aday makalelerinde beyan etmelidir.
- Yazarlar; yayınlanmış, ön baskı veya inceleme aşamasındaki bir makaledeki herhangi bir yanlışlık veya hatayı editöre veya yayıncıya bildirmek ve aday makalenin düzeltilmesi veya geri çekilmesi için editörle iş birliği yapmakla yükümlüdür.
Editörlerin ve Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Editörler ve hakemler aşağıdakileri yapmakla yükümlüdür:
- COPE'nin Davranış Kurallarına ve Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzlarına uymalıdır.
- Aday makaleleri ve editoryal raporları gizli tutmalıdır. Aday makaleler, editoryal raporlar ve elde edilen bilgiler herhangi bir nedenle paylaşılamaz veya ifşa edilemez.
- Kimliklerini yazarlara veya diğer editör ve hakemlere açıklamaktan kaçınarak anonimliklerini korumalıdır. (Hakemler, Derginin izni olmadan yazarlarla doğrudan iletişime geçemezler).
- Tüm çıkar çatışmaları (kişisel, mali, entelektüel, mesleki, siyasi veya dini) beyan etmeli, editörlük ofisinden tavsiye almalı veya herhangi bir çıkar çatışması olması durumunda değerlendirmeyi kabul etmemelidir.
- Yazarlar, diğer editörler ve hakemler ile açık ve yapıcı bir iletişim kurmalıdır. (Uygunsuz dil veya yıkıcı davranışlar kabul edilemez. Dergi, bu tür durumlarla ilgilenirken COPE yönergelerini takip eder).
- Verilen görevleri zamanında tamamlamalı, uzatma ihtiyacı veya görevden çekilme durumunda Dergiyi bilgilendirmelidir.
- İnceleme sürecini kolaylaştırmalı, tarafsız kalmalı, inceleme sürecinin tutarlı ve adil bir şekilde ilerlemesini sağlamalıdır.
- Hakem değerlendirme sürecinin bütünlüğünü korumalıdır.
- Araştırma ve yayın etiği ile ilgili herhangi bir suistimal, etik dışı davranış veya usulsüzlükle karşılaştığında yayın ofisini bilgilendirmelidir.
Geri Çekme / İade
Ankara Araştırmaları Dergisi, çoklu gönderim, sahte yazarlık, intihal veya veri uydurma gibi etik ihlalleri tespit edilen aday makaleler için bir geri çekme süreci başlatacaktır. Bu kapsamda, etik politikasının bir parçası olarak, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından belirlenen geri çekme kılavuz ve tavsiyelerine bağlı kalacaktır.