ISSN: 2147-8724

Yazar Rehberi

Yazar Rehberi

Yazarlık

Yazarlık, kişi veya kişilere haklar tanımlar, sorumluluklar verir ve yayımlanan makale için akademik, sosyal ve mali hesap verebilirlik sağlamakla yükümlü olması anlamına gelir. Bir makaleye önemli ölçüde katkıda bulunanlar, yazarlık hakkı kazanır, rollerini ve sorumluluklarını bilir, üstlenir ve yayınlanan araştırmadan sorumlu tutulur.

Derginin yazarlık tanımı, ICMJE'nin tavsiye kararına dayanmaktadır. ICMJE, yazarlığın aşağıdaki 4 kritere dayandırılmasını önermektedir:

  1. Çalışmanın kavramsallaştırılması veya tasarlanmasına; veya çalışmanın verilerinin toplanmasına, analiz edilmesine veya yorumlanmasına önemli katkılar sağlamak
  2. Çalışmanın yazımına katkı sağlamak veya önemli entelektüel içerik katkısı için eleştirel bir şekilde gözden geçirmek
  3. Çalışmanın yayınlanacak son versiyonuna onay vermek
  4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılmasını ve çözülmesini sağlamak üzere çalışmanın tüm boyutlarından sorumlu olduğunu kabul etmek.

Söz konusu dört kriterin tamamını karşılayanlar yazar olarak tanımlanır. Buna ek olarak, eş-yazarların çalışmanın belirli boyutlarına yönelik sorumlulukları ifade edilmelidir. Bu sorumlukların nasıl ifade edileceğine ilişkin detaylar için “Yazarlık Bilgileri” bölümüne bakınız.

Makale büyük bir grup veya konsorsiyum tarafından yazılmışsa, tüm üyeler söz konusu dört yazarlık kriterinin tamamını karşılamalıdır. Sorumlu yazar(lar), gizlilik sözleşmeleri doğrultusunda grup adını ve grup üyelerini belirtmelidir.

Eşit Katkı

Çok yazarlı makaleler gönderilirken ve yayımlanırken, yazarlık statüsü ve çalışmaya eşit katkıda bulunan yazarlar belirtilmelidir. Ankara Araştırmaları Dergisi, eşit katkı için CreDIT ve ICMJE tanımlarını benimsemiştir. Buna göre yazarlık statüsü ve eşit katkı aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

  • Eşit katkı: Yazarlar araştırmaya eşit katkıda bulunmuştur.
  • İlk yazarlık: Yazarlar ilk yazarlığı paylaşmaktadır.
  • Eşit katkı ve ilk yazarlık: Yazarlar araştırmaya eşit katkıda bulunmuştur ve ilk yazarlığı paylaşmaktadır.

İletişimden Sorumlu Yazar

İletişimden sorumlu yazar, eş-yazarlar adına aday makale gönderiminden yayın sürecine kadar Dergi ile tüm yazışmaları yürütmek üzere belirlenmiş yazardır. İletişimden sorumlu yazar, derginin idari gerekliliklerini yerine getirmek; yazarlık, iletişim bilgileri ve etik kurul onayı dahil olmak üzere gerekli bilgileri ve kayıt belgelerini sağlamaktan ve yayın sözleşmelerinin imzalatılmasından sorumludur. Sorumlu yazarlar ayrıca Teşekkür bölümünde (bkz. Acknowledgements) yazarlık katkısı dışında katkı sunanlara yer vermelidir.

Makale Türleri

Ankara Araştırmaları Dergisi, orijinal araştırma makaleleri ve derlemeler yayımlamaktadır. Yazarlar, aday makaleleri için makale türünü seçmeli ve aşağıdaki tanımlara (ve kelime sayısı sınırlarına) uymalıdır.

  • Araştırma makalesi: Özgün araştırmaların sonuçlarını ve bu sonuçlara yönelik önerileri sunmaktadır. Bu makaleler araştırmanın tasarımını, yöntemini, araştırma sonuçlarına yönelik analizleri ve hipotez testlerini içermektedir. Araştırma makalesi, giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır.
  • Derleme: Derlemeler, belirli bir konu hakkında yayınlanmış literatürü derinlemesine inceler ve konuya ilişkin bir bakış açısı sunar.

Aday Makale Hazırlama Rehberi

Makale Şablonları ve Aday Makale Hazırlama Rehberi, yazarların yapısal gereklilikleri tamamlamalarına yardımcı olmak için hazırlanmıştır. Dergiye bir aday makale göndermeden önce, yazarların Aday Makale Hazırlama Rehberi’ni incelemeleri ve standart biçimlendirmeyi öğrenmek için en son sayıya başvurmaları tavsiye edilmektedir.

Aday makaleler aşağıda yer alan format gerekliliklerine uymalıdır.

Tüm aday makaleler aşağıda yer alan dokümanları içermelidir:

  • Üst yazı (Çalışmanın önemi ve neden dikkate değer olduğu belirtilir.)
  • Başlık Sayfası: Başlık, yazar ad(lar)ı ve kurumları, iletişim bilgileri, çıkar çatışması beyanı, etik kurul onayı (gerekliyse), yazar katkıları, teşekkürler (gerekliyse), finansman.
  • Anonimleştirilmiş Makale Dosyası: (Word formatında 2003 veya üstü sürüm) Tüm yazar adları ve kurumsal bilgiler silinmelidir.
  • Etik Kurul Onayı (gerekliyse)
  • Ek ve yardımcı materyaller (gerekliyse)

Sayfa Düzeni

A4 Dikey Sayfa Düzeni, Kenar Boşlukları (Normal) (üst, alt, sol, sağ 2 cm)

Tablo ve şekiller dâhil en fazla 50 sayfa olmalıdır.

Yazı Tipi

Times New Roman

Makale Başlığı

13 Punto (Bold)

Öz

9 Punto,

İki tarafa yaslı,

Anahtar Kelimeler

9 Punto, En az 5 en fazla 7 anahtar kelime, ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

Birinci Düzey Ana Başlık (Giriş)

Birinci düzey ana başlıklar 11 punto, kalın (bold) ve düz (regular) olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalı ve metne ortalanmalıdır.

İkinci Düzey Alt Başlık

İkinci düzey alt başlıklar 11 punto, kalın ve düz olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük harfle, ilk paragraf ile aynı hizada (sola dayalı) yazılmalıdır.

Üçüncü Düzey Alt Başlık

Üçüncü düzey alt başlıklar 11 punto, kalın ve düz olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalı; metin, başlıktan sonra iki nokta kullanılarak aynı satırda devam etmelidir.

Makale metni Times New Roman ve 10 punto olmalıdır.

Yazarlık Bilgileri

Yazarlar, aday makale başvurusu sırasında beyan edilmelidir. Yazarlar isimlerinin doğru beyan edilmesinden sorumludur. Yazarların tam ve doğru isimleri, başlık sayfasında listelenmiş ve virgülle ayrılmış olarak verilmelidir.

Başlık sayfasında yazarlar için aşağıdaki bilgiler sunulmalıdır:

  • Yazar(ların) tam ismi
  • Bölüm, Enstitü veya Fakülte, Kurum, Şehir, Ülke
  • E-posta adresleri

Örnek: Dr. Ayşe Sevim Yılmaz. Ankara Tıp Laboratuvarı, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi, Ankara, Türkiye. Adres: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Morfoloji Yerleşkesi Hacettepe Mahallesi A. Adnan Saygun Cad. No: 35 Altındağ/Ankara/Türkiye. E-posta: [email protected].

İletişimden Sorumlu Yazar

İletişimden sorumlu yazarın isminin yanına, yıldız (*) işareti eklenir.

Örnek: Güler Erdoğan (*)

  • Eşit katkıda bulunan yazarlar (??) sembolü ile işaretlenmelidir.
  • İlk yazarlığı paylaşan yazarlar (?) sembolü ile işaretlenmelidir.
  • Çalışmaya eşit katkıda bulunan ve ilk yazarlığı paylaşan yazarlar (±) ile işaretlenmelidir.
  • Eşit katkıları belirtmek için lütfen uygun standart ifade(ler)i kullanın:
    • (??) İçin: Yazarlar araştırmaya eşit katkıda bulunmuştur.
    • (?) İçin: Yazarlar ilk yazarlığı paylaşmaktadır.
    • (±) İçin: Yazarlar çalışmaya eşit katkıda bulunmuşlardır ve ilk yazarlığı paylaşmaktadır.

Örnek: Ayşe Yılmaz(±), Levent Doğan(±), Gündüz Kaya(??), Güler Erdoğan (*)(??)

Aday Makalenin Bölümleri

Aday makalelerin aşağıda detaylarına verilen bölümlere ayrılması tavsiye edilmektedir. Ancak, başlık ve alt başlıklar konu alanına, makalenin ve araştırmanın türüne göre farklılık gösterebilir. Aday makaleler aşağıdaki bölümleri içermelidir:

Başlık sayfası aşağıdaki bilgileri ve bölümleri içermelidir:

  • Başlık
  • Yazar bilgileri (Format gereklilikleri için lütfen “yazar bilgileri” bölümüne bakınız).
  • Sorumlu yazarın iletişim bilgileri
  • Yazarlık katkısı
  • Etik kurul onayı (gerekliyse)
  • Çıkar çatışması
  • Finansman
  • Teşekkür (gerekliyse)

Anonimleştirilmiş aday makale tam metni aşağıdaki bölümleri içermelidir:

  • Başlık
  • Öz
  • Anahtar kelimeler
  • Giriş
  • Yöntemler
  • Bulgular
  • Tartışma*
  • Sonuçlar*
  • Öneriler*
  • Referanslar
  • Tablo ve Şekiller
  • Ekler (varsa)

*Tartışma, Sonuç ve Öneriler aynı başlık altında veya ayrı ayrı verilebilir.

Başlık

13 Punto (Bold) formunda olmalıdır. Aday makalenin başlığı Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde verilmelidir. Bağlaçlar hariç her kelimenin baş harfi büyük olarak yazılmalıdır.

Aday makalenin başlığı, içeriği açık ve net bir şekilde yansıtmalıdır. Başlıklar iki satırı geçmemeli ve özel isimler dışında büyük harfle yazılmamalıdır. Başlıklarda kısaltma, sayı, akronim ve noktalama işaretlerine yer verilmemelidir.

Öz

9 Punto, İki tarafa yaslı, 150-300 kelime arasında yazılmalıdır. Öz bölümünde; amaç, kapsam, yöntem, sonuçlar, ana bulgularını ve sonuçlarını açık ve kısa bir şekilde verilmelidir. Özlerde kısaltmalar, sayı, akronim ve noktalama işaretlerine yer verilmemelidir. Öz bölümü aday makalenin tamamını yansıtmalı ve doğru olmalıdır.

Anahtar Kelimeler

9 Punto. En az 5 en fazla 7 anahtar kelime, ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır.

Anahtar kelimeler makalenin keşfedilebilirliğini artırır. Anahtar kelimeler makalenin kapsamını yansıtmalıdır.

Örnek: Anahtar Kelimeler: çatışma çözümü, grup içi kayırmacılık, sosyal kimlik

Giriş

Giriş bölümü yazılırken, öncelikle aday makale için genel bilimsel arka plan sunulmalıdır. Ardından okuyucuların literatürü, araştırma sonuçlarını ve bunların önemi hakkında net bir anlayışa sahip olabilmeleri için makalenin odağa aldığı bilimsel alt alanı belirtmek için gerekli arka plan bilgileri sağlanmalıdır.

Üçüncü olarak, genel ve özel arka plana bağlı olarak, literatürdeki bilgi boşluğu, araştırmanın bu boşluğu nasıl ve ne ölçüde doldurduğu, amacın ve araştırma sorusunun ne olduğu ve çalışmanın önemi aktarılmadır.

Son olarak, tartışma bölümünde yöntemler, bulgular ve tartışma için önemli çıkarımlar sunulmalıdır.

Yöntem

Yöntem bölümü; araştırmanın türünü, araştırma grubunu, veri toplama araçlarını, veri toplama tekniklerini, veri analizini, geçerlilik ve güvenilirliğini, sınırlılıkları içermelidir.

Bulgular

Çalışmanın sonuçları, çalışmanın amacını ve problemini destekleyecek şekilde tablolar, diyagramlar, grafikler veya resimlerle ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.

Tartışma*

Çalışmanın önemine uygun olarak, sonuçlar literatüre ve literatürdeki boşluğu atıfta bulunarak tartışılmalı, görüşler ve özgün bakış açıları sunulmalıdır.

Sonuçlar*

Tartışmanın ana fikirleri ve çıkarımları sonuç bölümünde açıklanmalıdır.

Öneriler*

Tartışmalar ve sonuçlar doğrultusunda, literatüre ve gelecekteki çalışmalara katkıda bulunmak için uygun öneriler sunulmalıdır.

*Tartışma, Sonuç ve Öneriler aynı başlık altında veya ayrı ayrı verilebilir.

Teşekkürler

Aday makaleye yazarlık katkısı dışında katkı sunan kişi veya kurumlar teşekkür bölümünde belirtilmelidir. Teşekkür, başlık sayfasında kısa bir açıklama olarak yer almalıdır.

Yazarlık Katkısı

Yazarların çalışmadaki katkısı örnekteki gibi açıklanmalıdır. Yazarların isimlerinin baş harfleri kullanılmalıdır.

Örnek: Çalışma konsepti ve tasarımı: MB, HK; veri toplama: HK; sonuçların analizi ve yorumlanması: HK, FA; makale taslağının hazırlanması: MB, HK, FA, OB. Tüm yazarlar makalenin son halini gözden geçirmiş ve onaylamıştır.

Aday makale Dergiye gönderilirken, yazar katkısı ile ilgili bilgiler başlık sayfasında yer almalıdır.

Etik Kurul Onayı

Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar, başlık sayfasında açık şekilde sunulmalıdır. Başlık sayfasında ayrıca etik kurul onayının alındığı üniversite, tarih ve sayı bilgileri de yer almalıdır.

Ankara Araştırmaları Dergisi, insan ve hayvan haklarının korunması için ulusal ve uluslararası etik ilkelere ve yönergelere sıkı sıkıya bağlıdır. Ankara Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan araştırma, aşağıdaki kriterlere göre Etik Kurul tarafından onaylanmalıdır:

  • Anketler, görüşmeler, odak grup tartışmaları, gözlemler, deneyler veya görüşme teknikleri gibi nitel veya nicel yaklaşımlar kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını içeren herhangi bir araştırma.
  • İnsan deneklerinin ve hayvanların deneysel veya bilimsel kullanımı (malzemeler/veriler dahil).
  • İnsanlarda klinik araştırma.
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma.
  • Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun gerektirdiği retrospektif çalışmalar.
  • Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması

Etik Kurul Onayı gerektiren çalışmalarda yazarlar, makalenin başlık sayfasında bu prensiplere uygun olarak çalışma yaptıklarını, kurumlarının etik kurulundan ve çalışmaya katılmış insanlardan "Bilgilendirilmiş onam formu" aldıklarını belirtmek zorundadır.

Yazarlar, başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden “izin belgesi” almalı ve makalede izin aldıklarını belirtmelidir. Aynı zamanda yazarlar, fikri mülkiyet hakları üçüncü şahıs ya da kuruluşlara ait olan telif hakkı korumalı eserlerde, eser sahibinden kullanıma ilişkin “izin belgesi” almalı ve makalelerinde izin aldıkları kurumu ya da kişiyi ve izin tarihini belirtmelidir.

Kişisel Verilerin Korunması

Ankara Araştırmaları Dergisi’nde değerlendirilen aday makalelerde gerçek kişilere ait kişisel veriler Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun kapsamında koruma altındadır. Yayın Kurulu, aday makalelerde çalışma yapılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetme hakkına sahiptir.

Çıkar Çatışması

Yazarlar her türlü potansiyel çıkar çatışmasını başlık sayfasında beyan etmelidir. Yazarların (veya işverenlerinin, sponsorlarının veya aile/arkadaşlarının) diğer kuruluşlarla veya onlarla birlikte çalışanlarla araştırmayı veya sonuçların yorumlanma şeklini etkileyebilecek finansal, ticari, yasal veya profesyonel bir bağlantısı olduğunda çıkar çatışması olabilir. Bu nedenle, yazarlar başlık sayfalarında mali, ticari, yasal veya mesleki çıkar çatışmalarını beyan etmelidir. Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, yazarlar bunu da aşağıdaki standart ifadeyi kullanarak makalelerinde beyan etmelidir:

“Yazarlar, açıklanması gereken herhangi bir çıkar çatışması olmadığını beyan eder.”

Yayın etiği politikaları ve çıkar çatışmaları hakkında daha fazla bilgi için lütfen “Araştırma ve Yayın Etiği” bölümüne bakınız.

Finansman

Yazarların, aday makalenin geliştirilmesi sırasında alınan tüm fonları ve mali destekleri açıklamaları gerekmektedir. Yazarlar bunu başlık sayfasında aşağıdaki standart ifadeyi kullanarak belirtmelidir:

  • Yazarlar çalışmanın herhangi bir fon almadığını beyan eder.
  • Yazarlar çalışmanın XXX tarafından desteklendiğini/fonlandığını beyan eder.

Referanslar

Aday makalede atıfta bulunulan her şey referans listesinde yer almalı ve referans listesindeki her şeye aday makalede atıfta bulunulmalıdır. Referanslar, APA 7 - Atıf Kılavuzu'na göre biçimlendirilmelidir.

Ekler

Ek listeler, tablolar, grafikler vb. içerikler aday makalenin sonunda ayrı olarak verilmelidir. Her ek numaralandırılmalı ve başlıklandırılmalıdır.

Örnek: Ek 1- Veri Toplama Araçları Listesi

Tablo ve Şekiller

Tablo numarası ve açıklaması tablonun üzerinde verilmelidir. 'Tablo' yazısı ve numarası 10 punto, bold ve düz olmalıdır. Tablo açıklamaları 10 punto olmalı, baş harfleri büyük ve italik olarak yazılmalıdır. Tablo verilerindeki açıklamalar (varsa) tablonun altında Not olarak yazılmalıdır.

Makalede grafik, harita, resim, fotoğraf, vb. şekiller kullanılacaksa, açıklaması şeklin altına yazılmalı ve tümü şekil adı altında verilmelidir. 'Şekil' yazısı ve numarası bold ve italik olmalıdır. Şekil açıklamaları 10 punto olmalı ve özel isimler dışında baş harfleri küçük yazılmalıdır. Şekil kaynağı mutlaka şekil açıklamasının altında 10 punto ve düz yazıyla verilmeli ve kaynak bilgisi, kaynakça bölümünde, kurallara uygun bir şekilde verilmelidir.

Tablo, şekil ve diyagram gibi görsel unsurlara ana metin içinde atıfta bulunulmalıdır (Tablo 2).

Tablolar ve şekiller küçük ve basit olmalı, ana metinde görünme sırasına göre yerleştirilmelidir. Her biri numaralandırılmalı ve açıklayıcı bir başlığa sahip olmalıdır.

Görsel öğeler yazarlar tarafından oluşturulmamışsa, bunlara atıfta bulunulmalı ve referanslara eklenmelidir. Görsel öğelerin telif hakkı ile bilgilerin edinilmesi yazarların sorumluluğundadır, çoğaltılırken veya yeniden kullanılırken dikkate alınmalıdır.

Şekiller vektör formatında (Illustrator, EPS, WMF, FreeHand, CorelDraw, PowerPoint, Excel, vb.) veya bitmap formatında (Photoshop, TIFF, PNG, JPG, vb.) olmalıdır. Bitmap formatında sunulan şekiller en az 300 DPI çözünürlükte olmalıdır. Şekiller, tablolar ve grafikler, her parametre veya eksen için kendini açıklayan etiketler ve birim etiketleri içermelidir.

Tablolar Microsoft Word, Google Docs, LibreOffice gibi programların çizim araçları kullanılarak oluşturulmalıdır. Her veri ayrı tablo hücrelerinde verilmeli, satır atlama veya boşluk gibi eklemeler yapılmamalıdır. Tablolar yeniden düzenlenebilir olmalı ve resim içermemelidir.

Eğer diyagramlar düzenlenemeyecek bir resim veya görsel içeriyorsa 300 DPI çözünürlükte Word'e aktarılmalı ve orijinal diyagram Ek Dosya Yükle kısmından yüklenmelidir.

Alıntılar

Kelime sayısı 40'dan az ise alıntılar tırnak içinde verilmelidir

Kelime sayısı 40'dan fazla ise alıntılar ayrı bir paragrafta, tırnak kullanmadan metnin solundan bloklanarak verilmelidir.

Ölçü Birimleri

  • Tüm ölçü birimlerinin SI birimlerinde olduğundan emin olunmalıdır.
  • Ondalık kesirlerde nokta kullanılmalıdır (örn. 1,24 yerine 1.24).
  • Sayı ve birim arasında tek bir boşluk bırakılmalıdır (örn. 4 kg/ha, 20 N m, 100 kPa, 22 °C).
  • Açısal tanımlar, dakika, saniye ve yüzde için istisnalar; boşluk bırakılmamalıdır (örn. 10°, 45', 60'', %29).
  • Litrenin kısaltması "L"dir.

Aday Makalenin Uzunluğu

Dergide yayımlanacak makaleler için belirlenmiş özel bir kelime sınırı bulunmamaktadır. Ancak, editörler gerekli görürse yazarlardan makalelerini kısaltmalarını talep edebilir.

Dil Düzenlemesi

Ankara Araştırmaları Dergisi’nin yayın dili İngilizce ve Türkçedir. Aday makalenin dilbilgisi ve yazım kuralları ile ilgili bilimsel literatüre uygun olması, yayın için dil standartlarını karşılaması gerekmektedir.

Editörler yazarlardan dil düzeltmesi ve redaksiyon isteyebilir. Kabul edilen makaleler ancak dil düzeltmesi ve redaksiyon talebi karşılandıktan sonra yayımlanabilir.

Çıkar Çatışması

Yazarlar çıkar çatışması oluşabilecek durumları, derginin “Çıkar Çatışması Beyanı” kapsamında başlık sayfasında bildirmekle yükümlüdür.

Herhangi bir çıkar çatışması yoksa, yazarlar bunu olmadığını başlık sayfasında yer alan “Çıkar Çatışması” bölünde aşağıda yer alan standart ifade ile belirtmelidir.

  • Yazarlar tarafından çıkar çatışması beyan edilmemiştir.

Çıkar çatışmalarına ilişkin detaylı bilgi için “Yayın Etiği Politikaları” bölümüne bakınız.

Telif Hakkı Bildirimi

Ankara Araştırmaları Dergisi'ne katkıda bulunan yazarlar, makalelerini Creative Commons Atıf Lisansı (CC BY) altında yayımlamayı kabul ederler. Bu lisans, orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunulması koşuluyla, ticari kullanım da dahil olmak üzere herhangi bir ortam veya formatta sınırsız kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin verir.

Yazarlar çalışmalarının telif haklarını elinde tutar ve ilk yayımlanma hakkını Koç Üniversitesi'ne verir.

LookUs & Online Makale