Ankara Araştırmaları Dergisi hem hakemlerin hem de yazarların kimliklerinin anonim kalmasını sağlayan çift körleme hakem değerlendirme sistemi kullanmaktadır. Her aday makale, tipik olarak en az iki dış hakem ve dergi editörlerinin yer aldığı kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçer.
Aşağıda hakem değerlendirme sürecinin ana hatları yer almaktadır:
- Aday makale ilk olarak editörler tarafından incelenir ve daha ileri değerlendirme için uygunluğu belirlenir. İncelemeye uygun görülen her aday makaleye bir editör atanır. Editör tarafından yapılan ön inceleme süreci; derginin odak ve kapsamına uygunluk, yayın kalitesi, dil kalitesi, etik standartlar ve çıkar çatışması konularını içerir.
- Hakem değerlendirmesi için uygun olmayan, örneğin bilimsel değeri, özgünlüğü veya hedef kitleyle ilgisi olmayan aday makaleler hakem değerlendirme sürecine girmez.
- Editör aday makaleyi değerlendirmeye uygun bulursa, hakem değerlendirmesi için en az iki bağımsız hakeme gönderilir. Hakemler, kendilerine atanan aday makaleleri belirtilen kriterlere göre üç hafta içinde incelemeli ve önerilerini sunmalıdır. Bir hakem bu zaman dilimi içinde değerlendirmeyi tamamlamazsa, editörler makaleyi o hakemden üçüncü ve/veya dördüncü bir hakeme yeniden atayabilir. İki hakemi arasında bir anlaşmazlık olması durumunda, üçüncü bir hakemin görüşü alınacaktır.
- Derginin görüş bölümünde yayımlanmak üzere gönderilen aday makaleler editörler tarafından değerlendirilir. Editörler gerekli gördükleri takdirde makalenin hakem değerlendirmesinden geçmesini isteyebilir, yazarlardan gerekli düzeltmeleri isteyebilir veya makaleyi tamamen reddedebilir.
- Editör, hakemlerin sağladığı değerlendirmeleri dikkatlice inceler ve ardından bir karar verir. Revizyon gerektiren aday makaleler, hakem raporları (hakemlerin kimlikleri açıklanmadan) ve editör notlarıyla birlikte sistem aracılığıyla yazarlara iletilir. İstenen revizyonları yaptıktan sonra, yazarlar revize edilmiş sürümü tekrar sisteme yükler ve aday makale belirlenen hakeme/hakemlere tekrar gönderilir. Bu süreç, hakemler yazarın revizyonlarını değerlendirip makaleyi yayımlanmak üzere onaylayana kadar devam eder.
- Bir aday makaleyi kabul etme veya reddetme konusundaki nihai karar editöre aittir. Editörler, kabul edilen makalelerin yayımlanacağı derginin sayısını belirler.
- Dergiye gönderilen aday makalelerin yayınlanma sürecinin 6 ay içinde tamamlanması beklenmektedir. Hakemler veya editörler tarafından revizyon talep edildiği tarih ile yazarların revizyon tarihi arasındaki süre 6 aylık zaman dilimine dahil değildir.
Değerlendirme Sonucuna İtiraz Etme
Ankara Araştırmaları Dergisi, itirazlar ve hakem değerlendirme süreciyle ilgili şikayetler konusunda COPE yönergelerini esas alır (COPE- Code of Conduct). Editoryal kararlara ilişkin itirazlar memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak, yazarlar itiraz mektubunda güçlü kanıtlar, ek bilgi ve veriler sunmalıdır. Yazarlar itiraz mektuplarını editörlük ofisinin [email protected] e-posta adresine gönderebilirler. İtiraz mektupları (geçerli ise) şunları içermelidir:
- itirazınızın/şikayetin nedenleri,
- varsa teknik hataların ayrıntıları,
- anlaşmazlıkların ve ihtilafların nedenleri,
- çıkar çatışmasına ilişkin kanıtlar,
- itirazın incelenmesine yardımcı olabilecek diğer ilgili bilgiler
Editörler talebi bir ay içerisinde yanıtlayacaktır. Editörler makaleyi reddedebilir veya kabul edebilir, revizyon talep edebilir veya ek bir inceleme sürecinin başlatılmasını önerebilir. İtirazlara ilişkin tüm kararlar nihaidir. İtiraz ve şikayetlere ilişkin politika hakkında daha fazla bilgi için lütfen editörlük ofisi ile iletişime geçiniz.
Editörler ve Hakemler için Hakem Değerlendirmesi Süreci
Teknik kontroller editörlük ofisi tarafından gerçekleştirilir:
- Turnitin veya iThenticate aracılığıyla benzerlik kontrolleri
- Format gereksinimleri
- Gerekli tüm bilgilerin sağlanıp sağlanmadığı
- Dosyaların, formların, belgelerin, beyanların tamamlanması
Editör tarafından aşağıdakilere uygunluk da dahil olmak üzere ön inceleme gerçekleşir:
- Derginin amacı, odak noktası ve kapsamı
- Yayın kalitesi
- Dil kalitesi
- Etik standartlar
- Çıkar çatışması
Editör makaleyi ya reddeder ya da bölüm editörlerine iletir.
Hakemler tarafından inceleme süreci şunları içerir:
- Çıkar çatışması beyanı (Çıkar çatışması varsa, editörlük ofisi ilişkiyi değerlendirecek ve izin verilirse hakemler atanacaktır. Yayın kurulu, COPE'un çıkar çatışmasına ilişkin kılavuzunu takip edecektir).
- Aday makalenin baştan sona gözden geçirilmesi
- Kalite değerlendirmeleri (Araştırma sorusu, hipotez, teorik arka plan ve bilimsel literatüre uygunluk, metodoloji, bilimsel standartlar, dil ve sunum)
- Geri bildirim sağlanması
- “Yayın için kabul et”, “minör revizyon”, “majör revizyon” veya “reddet” olmak üzere dört tavsiyeden birini önermek.
- İnceleme raporunun hazırlanması
Yayın için Nihai Karar
- Yazar(lar) revizyonları ve/veya makalenin son halini tamamladıktan sonra, hakemler yayın için önerilerini editöre iletir. Nihai karar verilmeden önce birden fazla hakem değerlendirmesi yapılabilir.
- Editör, hakemlerin önerilerini değerlendirerek nihai kararı verir ve bu kararı yazarlarla paylaşır. Bir aday makale yayınlanmak üzere kabul edilebilir ya da reddedilebilir.
- Aday makalenin kabul edilmesi halinde, yayın ekibi makaleyi yayına hazırlar.